Temperatuur en thermostaat

thermostaat-mft
We kunnen op de thermostaat de buitentemperatuur niet aflezen. Deze staat standaard op 0°C. Klopt dit?
De 0 die je in het scherm ziet, betreft de instelling. Als je tijdens de weergave van 0 aan de ring draait, wordt een 1 zichtbaar. Door vervolgens op ‘OK’ te klikken worden afwisselend de buitentemperatuur en de temperatuur binnen weergegeven op de thermostaat. Één en ander vind je ook terug in de handleiding van de warmtepomp.

In de woonkamer is het lekker warm, maar in de rest van het huis halen we de gewenste temperatuur niet.

De verwarming van het hele huis wordt geregeld vanuit de thermostaat in de woonkamer. De thermostaat meet alleen de temperatuur in de woonkamer. Als de thermostaat aangeeft dat de woonkamer op temperatuur is, zal de warmtepomp niet gaan verwarmen en kunnen andere ruimtes inderdaad kouder zijn. Dat is echter bij andere soorten verwarming (CV ketel of stadsverwarming) hetzelfde. Als het buiten kouder wordt zal de verwarming langer draaien, ook in de andere ruimtes. Het kan dus heel goed zijn dat het dan wel op temperatuur komt. Ook is er nog invloed van vloerbedekking en eventueel een bad. Als het ook ’s winters niet voldoende warm wordt in de andere ruimtes, kan het mogelijk opgelost worden met het anders inregelen van de vloerverwarming. Dat moet door de CV installateur gebeuren. Soms helpt het ook om de vloerverwarming te ontluchten.

In de huurovereenkomst staat niets over het elektriciteitsverbruik bij koelen. Wat gebeurt er met de energie 0 garantie als we veel koelen?
Het koelen van jullie woning gebeurt met koude uit de bodem onder jullie huis. Om te koelen draaien er alleen twee heel zuinige circulatiepompjes in de warmtepomp. En het mooie is: tijdens het koelen van je huis warmt de bodem onder je huis op. En die warmte gebruik je ’s winters weer om zuiniger te verwarmen. Daarom mag je onbeperkt gebruik maken van de koeling door de warmtepomp, zonder invloed op de energie 0 garantie.