Warm water

De warmtepomp staat bij ons op de comfort stand, aangezien we ondanks de 200 liter boiler niet 2 keer kunnen douchen en een bad kunnen inzetten. Is dat wel correct?
De boiler bevat 150 liter of (optioneel) 200 liter heet water. Afhankelijk van de grootte van het bad (een standaard bad heeft 100 liter als er iemand in ligt) en van de grootte van de douches (in de sportvereniging hangen douches van 6 liter per minuut, maar ze bestaan ook van 25 liter per minuut) kan het inderdaad gebeuren dat bij één bad en 2 douchebeurten achter elkaar het warme water op is. De warmtepomp heeft dan – ook in de comfort stand – even tijd nodig om het vat weer op temperatuur te krijgen. En als er dan ook nog warm water in de keuken gebruikt is…
Er zijn nog wel een paar mogelijkheden om te overwegen. Daarbij is het goed om te weten dat het warme water in het voorraadvat bovenin zit. Het vat wordt vanaf de onderkant gevuld met koud water als je er (bovenuit het vat) warm water uit haalt. Omdat koud water zwaarder is dan warm water, blijft het warme water bovenin en het koude water onderin. Dit heet een ‘gelaagd vat’. De scheiding tussen warm en koud water blijft goed gehandhaafd als je niet te snel water uit het vat tapt. Maar als je heel snel warm water tapt, kan het zijn dat het koude en het warme water gemengd worden. Dan lijkt het alsof het warme water al op is terwijl het vat nog gevuld is met water van bijvoorbeeld 30 graden.

Mogelijkheid 1. Wellicht helpt het al om het bad niet te snel vol te laten lopen. ‘Snel’ is 10 liter warm water per minuut (gemakkelijk te testen met een 10 liter emmer – hoe lang duurt het om hem te vullen). Met 10 liter warm water per minuut blijft de gelaagdheid in het vat goed.
Mogelijkheid 2. Als er een grote douchekop op de douche zit: een doorstroombegrenzer / waterbesparende douchekop. Met een volledig gevuld vat kan je gedurende meer dan 50 minuten 10 liter warm water per minuut tappen. (200 liter van 55 tot 60 graden wordt met bijmengen naar 38 graden circa 330 liter en met de douche-wtw haal je ook nog meer dan 50% extra).
Mogelijkheid 3. Als jullie ook in de keuken warm water gebruiken (afwassen), kan je overwegen om daar een keukenboiler voor te gebruiken.

Wat is de temperatuur in de boiler?
De temperatuur in de boiler wordt dagelijks verwarmd tot circa 58 graden. Dat gebeurt ’s avonds om 23:00. In de ‘comfort’ stand voor warm water wordt de boiler bovendien opgewarmd naar 55 graden als er overdag warm water verbruikt is. De temperatuur in de boiler kan dus variëren.