Ventilatie

Hoe onderhouden we het ventilatiesysteem?

Afbeelding Quality Flow ventilatiesysteemHet Quality Flow ventilatiesysteem wordt tijdens de bouw ingeregeld en hoeft vervolgens niet verder ingesteld te worden. Alleen bij een verbouwing, bijvoorbeeld als je van een onbenoemde ruimte een slaapkamer maakt, zijn er wijzigingen nodig. De ventilatieunit op zolder heeft 2 filters. Binnen de huurovereenkomst vervangen wij één keer per jaar de filters, en leveren we nog één keer per jaar een set filters die jullie zelf kunnen plaatsen.

Wij willen de ventilatie ook in de badkamer kunnen bedienen. Daarom willen we graag een tweede schakelaar zodat we de bediening boven en beneden hebben. Kan dat?

Bij een standaard installatie ventileert de badkamer automatisch op basis van luchtvochtigheid. Voor een eventuele tweede badkamer geldt hetzelfde. Een extra schakelaar in de badkamer is dus niet nodig! Een eventuele extra schakelaar kan alleen door een installateur worden gekoppeld aan jullie ventilatiesysteem.

Wat voor type afzuigkap raden jullie aan?

De keuken wordt goed geventileerd en er bevinden zich 2 afzuigventielen in de keuken om de afzuiging te waarborgen. Afzuiging in de keuken kan op 4 manieren:

  • Afzuiging door 2 roosters in het plafond. Deze manier van afzuigen zal het minste comfort bieden, omdat de luchtjes zich verspreiden in de keuken en pas na langere tijd afdoende worden afgezogen.
  • Afzuiging met een motorloze afzuigkap, die op het ventilatie systeem wordt aangesloten. De meeste motorloze kappen zuigen zo weinig af dat dit niet als afdoende wordt ervaren. De HR kappen van Itho/Novy kunnen ook op het ventilatie systeem worden aangesloten en zuigen beter af dan normale motorloze kappen. Omdat er relatief veel lucht door een klein kanaal moet, wordt er weinig afgezogen en veel geluid veroorzaakt. Ook wordt het kanaal snel vuil. De keuze in deze kappen is beperkt.
  • Afzuiging met een recirculatie kap. De lucht wordt gereinigd door een koolstof filter en vrijwel reukloos terug gebracht in de ruimte. Hierdoor wordt ook de warmte in de winter binnen gehouden. Nadeel is dat het vocht niet direct wordt verwijderd, maar pas na enige tijd door de roosters aan het plafond worden afgevoerd. Een recirculatie kap biedt verder veel plaatsingsvrijheid, omdat er geen kanaal op aangesloten wordt. Koolstof filters, die evenals alle andere filters periodiek moeten worden vervangen, verschillen sterk in prijs, dus houdt daar rekening mee bij de keus van merk en type kap.
  • Afzuigkappen met luchtafvoer na buiten. Deze kappen zijn voor energiezuinige woningen minder geschikt en raden wij daarom ten zeerste af. De kappen hebben veel lucht nodig en deze lucht kan door de goede luchtdichtheid van de woningen maar moeilijk in de woning toetreden. Een dergelijke afzuigkap zal alleen optimaal functioneren bij een geopend raam en dat leidt bij lage buitentemperaturen tot warmteverlies en koude klachten. De afvoer is bovendien zelden luchtdicht, zodat een permanent lek kan ontstaan in de woning. Bij het toepassen van dit type kap treedt er in ieder geval warmteverlies op en zou de energie 0 garantie in het geding zijn. We hebben het warmteverlies echter berekend en verwachten dat dit in ongeveer 150 kWh per jaar zal bedragen (circa € 33,00 per jaar bij de huidige energieprijzen). Indien u voor dit type afzuigkap kiest geven we hier op voorhand toestemming voor onder de voorwaarde dat de energie 0 garantie per jaar met 150 kWh wordt verminderd.

Als we gaan koken moeten we op de afzuigknop drukken, terwijl we een recirculatiekap hebben. Klopt dat wel?afzuigkap Tijdens het koken is het nuttig om ook op het knopje ‘afzuigkap’ te drukken – dan wordt er namelijk extra geventileerd in de keuken zodat de kookdamp (vocht dus) sneller uit de keuken verdwijnt.

Het bedieningspaneel van de ventilatie geeft geen feedback. Het lijkt dat er lampjes zouden moeten branden, maar die doen het op ons paneel in elk geval niet. Is dat juist? In de bedieningsunit zitten geen lampjes. De blauwe regelunit op zolder heeft wel lampjes, in de handleiding staat daar meer over. De ventilatie unit zelf zou je zachtjes moeten voelen/horen in normaal bedrijf. Soms is het nodig om het systeem te resetten. Dat gebeurt door blauwe unit korte tijd spanniongsloos te maken.